IT Turvariskid

Kõige suurem IT turvarisk on siiski inimene. Kui inimene on kaasatud, siis on kõige lihtsam süsteemi sisse murda. Tehnoloogilist poolt on kordades lihtsam turvata kui inimeste peadesse suruda tarkust, et kuidas vältida erinevaid rünnakumeetodeid. Ka koolitatud inimene võib libastuda kuna tänapäeval näiteks õngitsuskirjad ei ole üldse enam kehva google tõlkega Nigeeria printsid, kes tahavad meid kõiki õnnelikuks teha. Ettevõtteid rünnatakse justkui raamatupidajalt tulnud kirjaga, kus soovitakse mingile küsimusele vastust. Või siis veel hullem, ettevõtte juht saadab justkui raamatupidajale kirja, et maksa kiirelt arve ära. Kuna kiire, siis raamatupidaja üritab tubli olla ja teeb tehingu ilma detaile küsimata. Siis selgub, et kanti 100 000 eurot suvalisele kontole.

Loomulikult väga lihtne on rünnata kasutajat kuna too on ju kõige suurem turvarisk. Aga samas on ka väga palju turvamata veebilehti, mille üle võtmine ei ole üldse keeruline kuna tihti tehakse IT-d ju projektikorras. Pannakse veebipood püsti ja erinevatel põhjustel kaob selle hooldamine ära. Varem või hiljem. Siis on mõnusa turvaauguga sait üleval ja ründajad saavad automaatselt skriptidega veebi üle võtta. Lehe kujunduse muutmist teevad tavalised tüübid, kes soovivad kuulsus või oma poliitilist sõnumit edastada. Aga palju ebameeldivamad on need, kes installivad oma boti serverisse ja parimal juhul kasutavad mingi protsendi protsessorist krüptoraha kaevandamiseks. Halvimal juhul teostavad võikaid kuritegusid ja tekitavad Sinust süüdlase. Alates ebaseadusliku sisu levitamisest kuni krediitkaardipettusteni kui tegemist veebipoega.

Kasutajad peaksid olema IT-vaatlikud ja IT lahenduste omanikud peaksid aru saama, et projekti korras IT-d ei tee. Kui IT elutsüklit ei halda, siis võid oma lahenduse ära visata juba projekti lõppedes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: