Teistmoodi IT

Lugedes erinevatete abivahendite kohta leidsin enda jaoks üllatusena ühe vana lahenduse, millest ma ei olnud mitte midagi kuulnud. Selleks on kahepoolne puhumistoru. Põhimõte on siis selles, et puhumise ja imemise kaudu edastatakse signaal arvutile. Selle arvuti küljes võivad olla ka ratastoolid ja muud seadmed.

Sisuliselt on võimalik edastada nelja signaali. Nõrk ja tugev puhumine ja ka imemine. Õhutoru teises otsas on sensor, mis tunnetab rõhu erinevusi ning läbi selle edastab signaali. Üldjuhul on võimalik kalibreerida sensorit täpselt vastavalt kasutaja võimetele.

Minu jaoks oli eriti suur üllatus see, et see seade on nii väike. Näiteks Sip/Puff breeze on imeväike usb liidesega seade, mis näeb välja nagu voolikuga mälupulk. Hinnaks on umbkaudu 300 usd, mis ei ole väga odav, aga samas võiks tänapäeval olla ikkagi kättesaadav suurele osale inimestest.

Nelja signaaliga on võimalik targa tarkvara vahendusel väga palju arvutis ära teha. Isegi hiirt juhtida ja läbi selle näiteks klahve trükkida. Muidugi on võimalik ka morse kaudu kirjutada, aga hiire liigutamine on igal juhul väga palju paindlikum.

See temaatika pani mõtlema sellele, et kui palju peab erivajadustega inimene pingutama selleks, et teha asju, mida “tavaline” arvutikasutaja peab iseenesest mõistetavaks. Morse kaudu trükkimine või läbi puhumise hiire liigutamine on siiski väga palju vaeva nõudvad tegevused, müts maha nende inimeste ees, kes läbi selle suudavad arvutit kasutada. Arenguruumi tehnikal on, näiteks hiirt võiks liigutada silmade liigutamisega või siis üldse tervet arvutit juhtida läbi aju impulsside, mõttejõul. Loodan, et kunagi jõuame ka sinnamaani tehnika arenguga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: