Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Kasutatavus on temaatika, mille peale tihti keskmine programmeerija ei mõtle. Aga ometi on see kõige olulisem. Ükskõik kui äge kood ei ole. Ükskõik kui lühike see koodirida ei ole (pythoni loengus tundus see teemaks olevat). Kui kasutaja jaoks on tarkvara raskesti kasutatav, siis see ülioptimeeritud “state of the art” kood on lihtsalt hunnik rämpsu. Minu jaoks eristab arendajat ja programmeerijat see, et arendaja mõtleb täisahela läbi ja üritab lahendada sisuvajadust, mitte lihtsalt progeda. Vahest on parim koodirida see, mis jääb kirjutamata.

Üks hea näide kehvast kasutatavusest on tänapäeva reklaame täis uudisteportaalid. Kõige kohutavamad on veel need, kus hakkab lehele sisenedes mingi video mängima. Kõigepealt on info üleküllus tekitanud olukorra, kus väga raske on leida olulist infot. Kõik on nii kirju, et lihtsalt ei saa aru. Tihti on sellel reklaame täis lehel käinud peal ka tegijad disainerid, kes ei ole kunagi kuulnud, mis asi on WCAG ja seega on näiteks nuppude ja tausta kontrasti vahe liiga väike. Jah ilus näeb välja, aga suur osa inimesi ei suuda neid kahte eristada.

Väga hea kasutatavuse näide on minu arust maanteameti eteenindus. Jah ligipääsetavuse mõttes on palju vigu. Näiteks piltidel ei ole kõigil alternatiivseid nimesid, ehk siis ekraanilugerid ei suuda helina piltide kirjeldust välja öelda. Aga kui võtta üldist UX-i, siis väga kiiresti saab oma vajalikud toimingud tehtud. Eks nad jõuavad ükshetk ka disainiga sinnamaani, et see on kõigile kasutatav, aga keskmisele inimesele on tegemist juba väga hea saidiga kui võrrelda mõne teisega.

Üldiselt on hea meel tõdeda, et kasutatavus ja eriti kasutatavuse testimine on tänapäeval aina rohkem fookuses ja läbi selle tekib parem kasutuskogemus kõigile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: