Arendus- ja ärimudelid

Ärimudelitest meeldib mulle Chefi oma. Kogu tarkvara lähtekood on avalikustatud ja kõik projektid on ilusti githubis olemas. Uue skeemi peale läksid nad 2019 aastal. Aga mille eest nad siis raha küsivad? Nende äri põhineb enda teadmiste müümisel. Tarkvara lähtekood on küll avalik, aga nende sadade tükkide kokku ehitamine ja kokku liimimine on piisavalt suur ettevõtmine. Seega nende põhiline sihtgrupp, keskmised ja suured ettevõtted eelistavad osta nende litsentsi, et saada pakendatud versioonid tarkvarast. Need on korralikult testitud ja korraliku toega. Samuti pakkuvad nad “success engineering”-ut, mis eesti keeles võiks olla lihtsalt konsultatsioon. Konsultatsiooni käigus vaatavad nad kliendi lahenduse üle ja teevad oma ettepanekuid, samuti kirjutavad kliendile spetsiaalset koodi kui klient seda soovib. Chefi kliendina olen mina nende ärimudeliga äärmiselt rahul.

Arendusmudelitega on see teema, et tegelikult ei ole ühtegi ideaalset. Lõpuks ettevõtted siiski loovad enda mudeli, mis põhineb avalikel mudelitel. Üks-ühele näiteks SCRUM-i ülevõtmine lihtsalt ei tööta praktikas. Tseremooniaid tehakse vahest lihtsalt tseremooniate pärast, mitte äriväärtuse loomiseks. Kuigi üldiselt ma arvan, et kõige paremini töötavad agiilsed mudelid. Kosemudeli jaoks peab lihtsalt liiga palju olema ette teada ja kahjuks/õnneks ei õnnestu inimestel väga tuleviku ennustamine. SKAIS2 on hea näide sellest, et võib olla ei peaks keskenduma liigsele analüüsile vaid reaalselt hakkama kohe probleemi lahendama. Näiteks iteratiivselt kasvades.

Lõppkokkuvõttes on mõistlik mudeleid kasutada siis kui alustad oma tegevusega. Niipea kui tekib mingi teadmine siseste protsesside ja klientide kohta. Kui inimesed on kokku sulanud. Siis tasub mudeleid mugandada talupojamõistusega selliselt, et tekiks konkurentsieelis ja kliendile saab loodud rohkem väärtust.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: